Ekološke inovacije i samogrejna ekološka kuća

Sadržaj

Vi ste posetilac broj:Free counter and web stats
od 03. oktobra 2005.

Datum i vreme


centralno evropsko vreme - CET
(GMT +01h)


webMaster
za rezolucije 1024x768 i više

______________

Copyright © 2005-2014.
Veljko Milković

Sva prava zadržana.Copyright © VEMIRC 2009-2014.
Istraživačko-razvojni centar
Veljko Milković
Sva prava zadržana.

ISTRAŽIVAČKO-RAZVOJNI CENTAR VELJKO MILKOVIĆ
- zvanična promotivna stranica -Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković


O nama
"Istraživačko - razvojni centar Veljko Milković" je neprofitna organizacija posvećena ekološki održivom razvoju, promociji i razvoju novih proizvoda i tehnologija i njihovoj primeni u svakodnevnom životu.

Istraživački centar VEMIRC, kao nastavljač i pravni sledbenik višedecenijske tradicije istraživačko-pronalazačkog rada akademika Veljka Milkovića i saradnika, zvanično je osnovan 2009. kao čuvar inovativnog stvaralaštva Veljka Milkovića sa osnovnim ciljem da se pronalasci i otkrića Veljka Milkovića naučno istražuju, opišu i ostave za buduće generacije da koriste.

Vizija
Ekološka naselja i privredni objekti maksimalne ugodnosti uz maksimalno iskorišćenje alternativnih izvora energije i maksimalne energetske efikasnosti uz zdrav i bezbedan život u skladu sa prirodom.
Misija
Podizanje svesti o značaju i pogodnostima korišćenja alternativnih izvora energije kroz primer i razvoj ekoloških inovacija Veljka Milkovića i življenja u skladu sa prirodom.

Ciljevi
Udruženje građana "Istraživačko - razvojni centar Veljko Milković" Novi Sad svoje ciljeve ostvaruje u oblasti energetike, mašinstva, ekologije i drugim vezanim oblastima tako što svojim naučnim, stručnim i praktičnim radom ima za ciljeve naučno i stručno istraživanje, razvijanje, unapređenje, afirmisanje i ostvarivanje praktične primene istraživačko-pronalazačkog rada Veljka Milkovića, njegovih pronalazaka, inovacija, patenata i drugih otkrića.
Udruženje kao poseban cilj ima i sprovođenje aktivnosti vezanih za formiranje Fondacije i Instituta koji će nositi ime Veljka Milkovića.

Slogan: Zajedno mi ćemo uspeti!

Delatnosti
Istraživački centar VEMIRC radi ostvarivanja svojih ciljeva obavlja delatnosti:
 • Istraživanje i razvoj
 • Projektovanje i inženjering
 • Konsalting i menadžment
Oblasti: energetika, mašinstvo, ekologija, arhitektura, građevinarstvo, istorija, arheologija, turizam...
Discipline: energetske tehnologije, mehaničke oscilacije, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, ekološka i zelena arhitektura, zdravo stanovanje...

Organizaciona struktura
Organi VEMIRC-a su Skupština, Predsednik, Upravni odbor i generalni sekretar.
Osnovnu strukturu VEMIRC-a čine departmani i laboratorije:
Pored departmana, strukturu VEMIRC-a čine i sledeći stručni timovi:
 • PR & Web tim
 • Tim za marketing i promociju
 • Tim za projekte i fandrejzing
 • Tim za izdavaštvo i publikacije
 • Tim za finansije
 • Pravni tim
Projekti i aktivnosti
 • Projekat: "Samogrejna eko-kuća - Za naš ekološki svet budućnosti" - izgradnja javnog i pokaznog samogrejnog eko objekta kao najuspešnijeg domaćeg primera energetske efikasnosti u zgradarstvu u cilju podizanja ekološke svesti i razvijanja energetski odgovornog ponašanja.
  Samogrejna ekološka kuća je visokoenergetski efikasan građevinski objekat pasivne solarne arhitekture koji se greje pomoću sunčeve energije okrenut ka jugu sa instaliranom inovativnom solarnom tehnologijom uvećanja solarnog dobitka tj. toplote i svetla koje ulazi u objekat i zemljanim omotačem oko konstrukcije kuće za maksimalno zadržavanje besplatne sunčeve energije.
  Tokom višedecenijskog verifikovnog naučnog praćenja rezultata i efekata korišćenja, potvrđeno je da "Samogrejna eko-kuća" ostvaruje uštede u grejanju od 85%, uštede u hlađenju 100%, uštede u osvetljenju 30% i uštede u građevinskom materijalu od 18-40%.
  Cilj: izgradnja samogrejnog objekta otvorenog tipa na lako dostupnom i u svakom trenutku svima pristupačnom mestu (vremenski rok: 2011/12. godina) • Sofisticirna istraživanja Petrovaradinske tvrđave i podzemnih galerija
  "Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković" u saradnji sa holivudskom produkcijskom kućom "Pilgrim Films & Television" i "Media Art Service International" iz Novog Sada snimio je početkom novembra 2010. godine prvi holivudski dokumentarni film o Petrovaradinskoj tvrdjavi i njenim misterijama.
  U snimanju filma, po idejnom sadržaju akademika Veljka Milkovića, učestvovao je međunarodni istraživački tim "Ghost Hunters International" (Lovci na duhove) sa američkog SyFy TV kanala koji je uz pomoć najsavremenijih tehnologija istraživao nadzemlje i podzemlje Petrovaradinske tvrđave i uz veoma sofisticiranu i hipersenzitivnu opremu pokušavao da identifikuje postojanje nekih paranormalnih aktivnosti u dugim podzemnim hodnicima i galerijama ispod Petrovaradinske tvrđave.
  Lokacija snimanja: Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad, Srbija
  Datum snimanja: početak novembra 2010. Film premijerno emitovan 02.02.2011. na SyFy kanalu u SAD (prosečna gledanost emisije 2 miliona ljudi).

 • Istraživanje i razvoj tehnologija sa pogonskim klatnom
  Ispitivanje, testiranje i opisivanje efekata dvostepenih mehaničkih oscilacija i razvoj i praktična primena novih tehnologija, uređaja i mašina sa pogonskim klatnom.

  Naučno-istraživački rad sprovodi se kroz sledeće aktivnosti:

  1. Teorijsko i matematičko proučavanje, poimanje i opisivanje oscilacija dvokrake poluge uzrokovane oscilacijom fizičkog klatna sa pokretnom tačkom vešanja; objava naučnih i stručnih radova
  2. Harmonizacija, optimizacija i pronalaženje najboljih odnosa masa i proporcija u sistemu klatno-poluga
  3. Mašinski i tehnički dizajn konstrukcije sistema
  4. Proučavanje i ispitivanje novih materijala i tehnologija u sistemu
  5. Merenja efikasnosti sistema
  6. Automatizacija i elektrifikacija sistema: razvoj sistema automskog održavanja pogonskog klatna, sa pokretnom tačkom vešanja, u oscilaciji
  7. Praktična primena dvostepenih oscilacija u vodosnabdevanju i navodnjavanju: ispitivanje i razvijanje ručne i automatske pumpe za vodu sa klatnom
  8. Praktična primena dvostepenih oscilacija u proizvodnji električne energije: ispitivanje i razvijanje ručnog i automatskog električnog generatora sa klatnom
  9. Praćenje i koordinacija međunarodnih istraživačkih aktivnosti na polju tehnologija sa pogonskim klatnom
Nosilac istraživanja: Laboratorija za istraživanje dvostepenih mehaničkih oscilacija
Vremenski rok: istraživački ciklus 2010-2015. godina
Publikacije

 
The World of Pendulum Power (katalog)
Ilustrovani katalog o potencijalu praktične primene dvostepenih oscilacija sa prikazom 3D animiranih modela: generatori eletkrične energije, pumpe za vodu, naftne pumpe, geotermalne toplotne pumpe...
jezik: engleski
broj strana: 34
format: 16 x 24 cm
štampa: u koloru, meki povez
ISBN: 978-86-88883-00-9 (CIP - Biblioteka Matice Srpske, Novi Sad)
datum izdavanja: oktobar 2011.

 

 
Basic Principles of Over Unity Electromagnetic Machines (knjiga)
Stručna knjiga - udžbenik za razumevanje free energy magnetnih mašina sa naučnim pogledom na svet slobodne energije iz naelektrisanja i magnetnih polja.
autor: Jovan Marjanović, dipl. inž. elektrotehnike
jezik: engleski
broj strana: 216
format: 23,5 x 16,5 cm
štampa: crno-bela, meki povez
ISBN: 978-86-88883-01-6 (CIP - Biblioteka Matice Srpske, Novi Sad)
datum izdavanja: novembar 2011.


   

 
Osnovni principi over juniti elektromagnetnih mašina (e-knjiga)
Basic Principles of Over Unity Electromagnetic Machines - prevod na srpski jezik

Stručna knjiga - udžbenik za razumevanje free energy magnetnih mašina sa naučnim pogledom na svet slobodne energije iz naelektrisanja i magnetnih polja.
autor: Jovan Marjanović, dipl. inž. elektrotehnike
jezik: srpski
broj strana: 190
format: PDF (e-knjiga) u koloru
ISBN: 978-86-88883-02-3 (CIP - Biblioteka Matice Srpske, Novi Sad)
datum izdavanja: jun 2012.


   

 
Gravitacione mašine - od Leonarda da Vinčija do najnovijih otkrića (knjiga)
Popularno naučna i tehnička knjiga o pronalascima koji mogu menjati svet.
autor: akademik Veljko Milković
jezik: englesko-srpski
broj strana: 376
format: 22,7 x 15,2 cm
štampa: crno-bela, meki povez
ISBN: 978-86-88883-03-0 (CIP - Biblioteka Matice Srpske, Novi Sad)
datum izdavanja: decembar 2013.Nagrade i priznanja
Nagrada "Energy Globe Award 2011" za pumpu za vodu s klatnom
U austrijskom gradu Velsu, na svečanoj manifestaciji pod sloganom "Olimpijada za životnu sredinu", održana je tradicionalna dodela najprestižnije svetske nagrade za životnu sredinu "ENERGY GLOBE" kojom prilikom su najboljim svetskim eko-projektima uručena priznanja za svetske i nacionalne pobednike za 2011. godinu.
Međunarodni žiri proglasio je za nacionalnog pobednika za Republiku Srbiju za 2011. godinu inovaciju "Ručnu pumpu za vodu s klatnom" koju je podneo "Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković" za svoje uspešno rešenje efikasnog vodosnabdevanja i navodnjavanja.

Nagrada "Energy Globe Award 2010" za samogrejnu eko-kuću
Međunarodna fondacija "ENERGY GLOBE", sa sedištem u Austriji, tradicionalno je nagradila projekte unapređenja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i u okviru svoje prestižne međunarodne nagrade "Energy Globe Award" uručila priznanja za svetske i nacionalne pobednike za 2010. godinu.
Međunarodni žiri proglasio je za nacionalnog pobednika za Republiku Srbiju za 2010. godinu inovaciju "Samogrejna ekološka kuća" koju je podneo "Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković" za svoje više nego uspešno rešenje upotrebe solarne energije u arhitekturi i postignute izvanredne rezultate energetske efikasnosti u zgradarstvu.


Mediji o nama
03.03.2011. Abakus - Radio Novi Sad
16.01.2011. Pod staklenim zvonom - Radio Novi Sad

04.10.2010. Međunarodni radio Srbija
Nagrada Energy Globe za samogrejnu eko-kuću
21.09.2010. Mozaik - Radio-televizija Vojvodine
Reportaža o "Istraživačko-razvojnom centru Veljko Milković"


Kontakt

Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković
Bulevar cara Lazara 56
21000 Novi Sad
Srbija
PAK
403652

tel: 021/6366-487
e-mail: office@veljkomilkovic.com
web: www.veljkomilkovic.com