Ekološke inovacije i samogrejna ekološka kuća

Sadržaj

Vi ste posetilac broj:Free counter and web stats
od 03. oktobra 2005.

Datum i vreme


centralno evropsko vreme - CET
(GMT +01h)


webMaster
za rezolucije 1024x768 i više

______________

Copyright © 2005-2014.
Veljko Milković

Sva prava zadržana.Copyright © VEMIRC 2009-2014.
Istraživačko-razvojni centar
Veljko Milković
Sva prava zadržana.

MISTERIJE PETROVARADINSKE TVRĐAVE

 

 

Prisustvo brojnih legendi i nejasnoća o Petrovaradinskoj tvrđavi , pa i šire, retko navode na pravi trag već češće udaljavaju od stvarnosti te se realnim sagledavanjem tako mogu upoznati mnoge ljudske sklonosti. Uporne glasine o svakojakim čudima nemaju potvrde, ali se baš sve ne mogu potpuno osporiti, niti iskoreniti.

 

Izazov za mnoge amatere istraživaće bila je provera legendi na terenu, nedovoljna opremljenost, a luda radoznalost i rizik vodili su takve pohode.

 

Nepotpuna istraženost Petrovaradinske tvrđave otvara prostor za izvesne polemike - svakako najviše o podzemnim galerijama. Sa jedne strane neki ljudi poneseni strastima, ali bez dovoljno znanja, proizvode čuda i senzacije, zapostavljajući realno i moguće. Za razliku od čudotvoraca, drugu krajnost ćine skeptici koji olako obezvređuju još uvek neotkrivene kolosalne građevine.

 

 

             Tunel ispod Dunava?

 

 

Između enigme i stvarnosti

 

U daljem tekstu možete pročitati izvode iz knjige Veljka Milkovića "Petrovaradin kroz legendu i stvarnost" koji govore o nekim misterijama i legendama o Petrovaradinskoj tvrđavi i njenom podzemlju:

 

 

  • Skrivena podzemna galerija? - Za vreme Napoleonovih osvajanja, dragocenosti iz Beca su neko vreme bile skrivane u podzemlju Petrovaradinske tvrđave. Pošto je "procurela" tajna.

  • Ventilacioni otvor ispod najdublje vojne galerije? .Još dok je bio prohodan najdublji hodnik ispod jugoistočnog dela Hornverka, nedaleko od bunara na podu bio je dostupan kružni otvor.

 

  • "PETI" neman sa Petrovaradinske tvrđave - ... "Turski specijalci" su krišom u najcrnjoj noći u vrećama doneli mladunčad velikih gmizavaca (zmije, guštera i dr.).

 

  • Enigma kod malteškog krsta - ...U blizini table sa oznakom "kom. gal. 500" postoji "slepi" hodnik sa južne strane i na desnom zidu je (u formi reljefa) načinjen malteški krst sa dva valjka.

 

  • Kokošija jaja u malteru Petrovaradinske tvrđave - Sa kolena na koleno u narodu se prenosi priča kako su kokošija jaja dodavana malteru pri izgradnji Petrovaradinske tvrđave.

 

  • Postoji li tunel ispod Dunava? - Po staroj legendi u tajni tunel ispod Dunava se moglo ući iza oltara crkve Svetog Jurija.

 

 

 

 

U potrazi za tunelom ispod Dunava

Tvrđava Lavirint - Ronjenje do Kajzer bunara
Više o misterijama Petrovaradinske tvrđave možete pronaći u knjigama Veljka Milkovića "Petrovaradin kroz legendu i stvarnost", "Petrovaradin i Srem - misterija prošlosti" i "Svet misterija - novi pogledi" , kao i u skriptama "Misterije Petrovaradinske tvrđave" i "Petrovaradinska tvrđava između legende i stvarnosti".