Ekološke inovacije i samogrejna ekološka kuća

Sadržaj

Vi ste posetilac broj:Free counter and web stats
od 03. oktobra 2005.

Datum i vreme


centralno evropsko vreme - CET
(GMT +01h)


webMaster
za rezolucije 1024x768 i više

______________

Copyright © 2005-2014.
Veljko Milković

Sva prava zadržana.Copyright © VEMIRC 2009-2014.
Istraživačko-razvojni centar
Veljko Milković
Sva prava zadržana.

PODZEMLJE PETROVARADINSKE TVRĐAVE

 

 

 


Veljko Milković je veliki poznavalac Petrovaradinske tvrđave; sve od 1960. godine intezivno je istražuje, a 1965. godine uspeva da dešifruje znake za orijentaciju na raskrscima i time otkriva pravilnosti u podzemnom lavirintu kroz "strelaste", "Y" i "žekić T" raskrsnice. Takvim pristupom uspeva u bržem i bezbednijem pretraživanju dubokog, 20 km dugog podzemlja utvrđenog Petrovaradina.

 

Istraživanje podzemlja Petrovaradinske tvrđave - novi promotivni film

 

20 km dubokih podzemnih hodnika

 

Podzemlje Petrovaradinske tvrđave predstavlja njenu najveću atrakciju, slažu se svi poznavaoci i autori koji su pisali o tome.

 

Između 1768. i 1776. godine intenzivno je građeno četvorospratno podzemlje. Dužina ovih komunikacija i podzemnih odaja navodno iznosi samo 16 kilometara. No to možda i nije sve, jer se na terenu stiče utisak o ipak većoj dužini.

 

Slika 1. Presek duboke vertikale "Zdravkove vertikale", koja se nalazi ispod istočnog dela Dvorožnog bastiona Hornverk: I - Tunel pri površini sa ulazom kod barutane Svete Elizabete, II - Niži nivo, III - Međusprat, IV - Nedovršeni hodnik, V - Dno vertikale sa kamenim diskom (1) i mestom gde je nađen fosil školjke(2), VI - Najniži nivo nedovršenog podzemlja

 

 

Ovaj jedinstveni sistem imao je predviđene instalacije minskih polja, kao i prostorije za smeštaj vojnika, oružja i 12.000 puškarnica. Podzemne galerije u vanrednim uslovima mogu dati nužan smeštaj za preko 30.000 ljudi. U okviru podzemlja izgrađena su dva rezervna ratna bunara. veći se nalazio kod "Topovnjače" prečnika 4 i dubokog 60 metara (pogrešno u narodu nazvan "Rimski bunar"), a manji - cara Josifa II nalazi se u dubokom podzemlju Hornverka širok 2, a dubok 39 metara (kasnije u narodu nazvan "Kajzer bunar ").

Kao godina završetka Petrovaradinske tvrđave spominje se 1780. godina, mada su neki radovi u podzemlju i nadzemlju potrajali još nekoliko godina. Ipak sve planirano nije završeno, a to se u delu podzemlja najbolje vidi (neozidani hodnici, "zemljani tuneli", kraći "slepi" hodnici i dr.).

U dostupnim izvorima, nema nikakve potvrde o alternativnoj upotrebi podzemlja, već samo, čisto vojnoj (kontraminske galerije).


 

Slika 2. Poprečni presek perifernog bedema Petrovaradinske tvrđave:
1 - branilac na vatrenoj liniji, 2 - bedem, 3 - Galerija u Eskarpi, 4 - Eskarpa, 5 - Rov, 6 - Minska galerija, 7 - Duboko podzemlje sa nisama, 8 - Kontra Eskarpa, 9 - Kontraminska galerija, 10 - Skriveni put, 11 - Napadač na glasiji

 

 

Istraživanje podzemlja

 

Tajnovitost i želja za avanturom, ponekog uvlače u rizik, te se upušta u istraživanje podzemnog sveta. Podzemlje je specifično izolovano od radio talasa, spoljašnje buke i svetla. Udaljeni od elektromagnetskog zračenja, ni mobilni telefoni niti tranzistori, nemaju baš nikakav signal...

  

  Ispod južnog dela Petrovaradinske tvrđave, odnosno dvorožnog bastiona Hornverk, nalazi se najviše podzemnih vojnih galerija - tunela.


 

Slika 3. Plan podzemlja Hornverka, južni deo Petrovaradinske tvrđave

 

U potrazi za tunelom ispod Dunava

Tvrđava Lavirint - Ronjenje do Kajzer bunara

 

Mogućnost da se zaluta je najveća u dubokom podzemlju sa ustajalim vazduhom i tunelima manjih dimenzija od prvog nivoa. Međutim ima i jedna olakšica koju treba oprezno razmotriti, putokaz ili pravilnost raskrsnica.

 

 

Raskrsnice i podzemni hodnici

   

 

Slika 4. Horizontalni presek tipičnog fragmenta dubokog podzemlja Hornverka (jug Petrovaradinske tvrđave - iza Akademije umetnosti) sa strelastim (1), ipsilon (2) i «T», «čekić» (3) raskrsnicama. Male strelice, samo na slici, označavaju put ka prostranijem podzemlju i izlazu. Put ka izlazu je olakšan 1965. godine, kada je od strane Veljka Milkovića odgonetnuta pravilnost u lavirintu - verovatno najveća njegova tajna


 


Slika 5. " T " raskrsnica, ukoliko su svi ogranci istih dimenzija - važi pravilo

 

 

 

Slika 6. Horizontalni presek raskrsnice prvog i drugog nivoa podzemlja:
I - prvi nivo, strelice pokazuju put ka izlazu, II - drugi nivo je za 20-ak cm niži i 40-ak cm uži od prvog nivoa, sa jedva primetnim spuštanjem u dubinu, ali ima i izuzetaka zbog konfiguracije terena

 

 

 

Slika 7. Podzemna raskrsnica sa odajama u horizontalnom preseku:
I - Prvi nivo, strelice pokazuju put ka izlazu, II - Drugi nivo dubokog podzemlja, 1 - stražara sa unutrasnjim puškarnicama, 2 - prostorija za odmor, ostava...

 

 

Napomena:

Strelice i brojevi na slikama 6. i 7. nalaze se samo na skici radi objašnjenja, a sve objavljene informacije ne treba olako tumačiti!!!

 

Problemi su sve veći kod prikazanog sistema, jer je sklonost da se pojedini tuneli zazidaju sve veća. Pored toga treba obratiti pažnju kod " Y " raskrsnice ( Slika 4. oznaka 2), da se pođe ka dužem ogranku ili da se pravilno procene uslovi.

 

   Pravilnost ili putokaz raskrsnica, bar donekle može smanjiti opasnost od gubitka orijentacije u podzemlju, a pored toga, više ne bi trebalo orjentacije radi, unositi svakojake predmete ili iscrtavati strelice na već, toliko iskrabanim zidovima.

 

 

Slike podzemlja možete pogledati u odeljku Fotografije.

 

Više informacija o vođenju zainteresovanih u obilazak podzemlja i nadzemlja Petrovaradinske tvrđave možete pogledati u delu Alternativna vodička služba za Petrovaradin i Srem.

 

 

Sve dodatne informacije o Petrovaradinskoj tvrđavi, istraživanju, alternativnoj vodičkoj službi i obilasku podzemlja i nadzemlja, knjigama i publikacijama mogu se dobiti kontaktirajući autora Veljka Milkovića koji je spreman i otvoren za svaki oblik saradnje sa svim potencijalnim strateškim partnerima i mogućnostima realizacije ideja i predloga kao što su otvaranja muzeja, kafe galerije, osnivanje alternativne vodičke službe, snimanje filmova i emisija, izdavanja novih knjiga i publikacija na svetskim jezicima itd. jer je do sada pokazana velika zainteresovanost domaćih i stranih građana i turista te postoji velika mogućnost za dalji razvoj ove oblasti i pokretanja različitih biznisa.